Tradicions i Cultura

Una gran diversitat de manifestacions festives, elements i actes formen part del patrimoni festiu cerverí, amb un calendari festiu ben farcit i viu.
La festa és explosió, diversió, convivència, solemnitat, transgressió, expressió, intensitat, etc. La festa és plena de colors, emocions, moviment, música i creativitat. La festa és per viure-la i per compartir-la. 

Aquelarre de Cervera

Aquesta festa es celebra l’últim cap de setmana d’agost. l'Aquelarre, al llarg dels anys que fa que se celebra, ha sofert molts canvis.

 

Els més destacables segurament els trobem en l’espectacle. Durant els primers anys se celebrava de dia. Quan va passar a la nit, l’acte principal, la baixada, acabava a la plaça Major , anys després a l’esplanada del castell i actualment a la plaça de Cal Racó.

En aquest recinte de la Universitat hi te lloc el primer i principal espectacle de la festa , la Sortida de la Universitat , a les 23.00 h.

On hi podem veure  espectacle de  focs, els grup de percussió local, i dels Carranquers, diables de Cervera, retronen a l’interior de la Universitat, indicant la imminent obertura de les portes principals de l’edifici. Els diables surten al davant del gran grup d’entitats que participen en la baixada fins a la plaça on es realitzen la resta d’actes.

www.aquelarre.cat

La passió de Cervera

Aquesta representació teatral de Crist s’escenifica a Cervera des del segle XV. Ha estat declarada Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra. S'escenifica al Gran Teatre de la Passió i hi participen més de 300 actors de la ciutat.

L'any 2009, un total de 100 propostes van optar a convertir-se en tresor del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra. Elegits per votació ciutadana de 37.418 persones, entre els 10 Tresors triats i figuraren; les representacions de la Passió de Jesucrist a Cervera.

L’any 2017 es commemorà el naixement d’una història, el naixement d’una tradició catalana en la tossuderia d’un poble a representar la seva cultura iniciant els camins del teatre en català. Ara ja han passat 540 anys des de la seva primera representació el 1477 a Cervera.

http://www.lapassiodecervera.com/

El Festival de Pasqua

Un festival de música clàssica dedicat als intèrprets catalans i la música catalana. Aquesta especialitat el fa únic, singular i necessari en el nostre panorama musical.  Un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya, molt mancat de contacte transversal, debat d’idees i organització col·lectiva. Un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Unes jornades de concerts, però també de debats, tallers, projeccions i activitats al voltant de la música clàssica catalana.

El Festival presenta anualment un homenatge a un compositor català, fa un encàrrec a un compositor actual, i convida a un artista forani a fer música catalana, amb la voluntat d’internacionalització.

Aquest és un acte molt vinculat al turisme i la promoció econòmica de la zona. Una aposta de la ciutat per l’especificitat de la música i el turisme cultural.

https://festivaldepasqua.wordpress.com/

Curs Internacional de Música de Cervera

Iniciat amb una clara vocació professionalitzadora i alhora com a eina de treball perquè els alumnes del Conservatori poguessin progressar en el vessant instrumental durant la parada estival, va arribar el 2011 a la seva trentena edició.

Joves i no tan joves músics d'arreu tenen una cita cada estiu a la capital de la Segarra per tal de millorar i aprofundir en l'aprenentatge de la música clàssica. Durant molts anys Cervera ha traspassat fronteres gràcies al Curs Internacional de Música que ha vist passar més de 6.000 alumnes per les seves aules d'estiu, 180 professors i ha organitzat 250 concerts.

El Curs aporta inquietuds, coneixements i experiències als joves estudiants de música i converteix Cervera en un punt musical de referència pel país.

http://www.catedracervera.cat/

Fira Tàrrega

FiraTàrrega és el mercat internacional de les arts escèniques que té lloc anualment a Tàrrega el segon cap de setmana de setembre. Fundada el 1981, és un gran aparador de l’actualitat escènica, amb interès especial en les arts de carrer, els espectacles visuals i els no-convencionals.

En tant que punt de trobada i de debat de referència internacional, el nostre objectiu principal és la dinamització del mercat de les arts escèniques, obrint la porta a la internacionalització de les companyies catalanes.

Altres objectius més específics són el suport a la creació dels artistes, l’impuls de la formació, centrada en la creació artística i la gestió de la cultura i la generació d’aliances estratègiques per desenvolupar circuïts o produccions transnacionals d’arts de carrer.

https://www.firatarrega.cat