Llocs d'interès propers

El patrimoni històric, les tradicions i les festes combinen bé amb bons menjars, bons beures i productes de qualitat eixits de la terra i del treball de la gent. A la Segarra, la combinació és perfecta. Els obradors, els fogons i les taules ofereixen productes de primera qualitat.

 

La Segarra amb un paisatge i una vida rurals poc transformats per la urbanització i la industrialització, fenòmens que s’han concentrat a les principals poblacions de la comarca, es caracteritza per tenir una bellesa intrínseca capaç de satisfer els esperits sensibles als valors de la natura, de la història i de la vida rural.

Camí de Sant Jaume

El Camí de Sant Jaume entra a la comarca de la Segarra pel port de la Panadella de 725m d’altitud, aquest port separa la Segarra de l’Anoia. Discorre per la vall del riu Ondara que avarca, de llevant a ponent, els municipis segarrencs de Talavera, Ribera d’Ondara, Cervera i Granyanella fins a endinsar-se a la comarca veïna de l’Urgell. El recorregut total d’aquest tram és de 23 km.

L’itinerari passa per paisatges d’una gran bellesa cromàtica que canvia segons l’estació del any i amb diverses manifestacions d’arquitectura popular com són les parets de marge i les cabanes de volta. 

Els punts més emblemàtics del recorregut, però, són l’església de Sant Jaume de Pallerols (s. XII) i la ciutat de Cervera.

Alguns exemplars del patrimoni cerverí fan referència al Camí de Sant Jaume, com el claustre dels pelegrins situat a l’hospital Berenguer de Castelltort (actual residència geriàtrica Mare Güell) o els vitralls de l’església parroquial de Santa Maria.

Marxa dels Castells

La Marxa dels Castells de la Segarra va néixer l’any 2000 arran que un grup d’amics de la comarca de la Segarra va tenir la inquietud de dur a terme una nova activitat de caire excursionista inèdita en les nostres contrades. Aquesta nova iniciativa havia de reunir algunes característiques determinades per fer-la atractiva. Es va creure ideal que els castells de la comarca per si sols ja podien representar un atractiu, alhora que el paisatge que ens ofereix la comarca a l’inici de la primavera, amb el seu verd intens i els arbres florits, podia acabar d’arrodonir l’espectacle de la caminada.

 

L’itinerari escollit té una distància de 54 quilòmetres i un desnivell de poc més de 1200 metres acumulats. L’altiplà de la Segarra ens ofereix un terreny de pujades i baixades constant, però sempre de poca importància. Els pobles que es poden visitar durant el recorregut, que cada any canvia de sentit. És a dir un any va en sentit del rellotge i el següent en sentit antihorari, són Cervera, Guissona, les Pallargues, Florejacs, l’Aranyó, Montcortès, Castellnou d’Oluges entre altres.

Guissona ​

El Mercat Romà de Iesso (Guissona) és una festa popular, relativament jove, que se celebra durant la tercera setmana del mes de juliol.

La festa s’ha anat ampliant. L’any 2003 es va ampliar amb els Capvespres a la Romana que inclouen tot un seguit d’actes culturals: teatre, conferències, tallers, cinema, música i poesia.

El Mercat Romà és una festa local d’interès turístic de Catalunya que té com principal objectiu recrear la manera de viure en una ciutat romana del segle I aC – I dC. Es rememora els orígens prehistòrics i romans de la vila.

Sant Guim de Freixenet

La Fira de l’Ou de Sant Guim de Freixenet es comença a celebrar l’any 1996. El nom de la fira es degut al fet que en aquesta localitat hi ha un gran nombre de granges de gallines ponedores fet que converteix a Sant Guim en una de les màximes poblacions productores d’ous de tot Catalunya. La Fira de l’Ou es celebra el segon diumenge de juny.

Montornès de Segarra

 

El segon cap de setmana de juliol se celebra a Montornès de Segarra el festival de curtmetratges Lo Cercacurts. Aquest festival neix d’una trobada entre amants del setè art dins d’un mateix entorn Montornès de Segarra, una pintoresca vila aturonada que precedeix la vall del Cercavins solcada pel riu del mateix nom i que també ha inspirat el nom del Festival que cerca films curts, preferentment de temàtica rural, perquè participin en aquest esdeveniment.